Description

IEFP

Location:

Client:

Year:

State:

Scope:

Vila Nova de Gaia, Portugal

IEFP

2016

Prior study

Architecture

This project of adaptation of the building of the former High School of Health Technologies of Porto for the new facilities of the Institute of Employment and Professional Training was originally thought with a program different from the one now proposed.

 

Although we speak of programs that in their genesis have as their main purpose teaching, we are in fact talking about completely different areas when we detail the different functional programs. On the other hand, it is intended that this intervention, despite having to provide the building with very different functional characteristics of the previous program, is not too invasive in the way it addresses the building, nor does it envisage expansion areas of the existing construction.

 

The option was therefore, in conjunction with the Institute of Employment and Vocational Training, to adapt the assumptions clearly identified in the Manual of Re-qualification and Reorganization of the Training Spaces / Standardization Manual of this entity to the physical reality found, either at the level of functional organization of spaces , their suitability for the various training areas proposed, and also for the rationality of infrastructures.

 

In this context, and with the objective of modernizing the existing infrastructures for valorization of the training activity, the following guidelines are followed:

- Optimization of existing areas, so as to make the built-up space profitable and prevent underutilized spaces;

- Versatility of training spaces so that it is possible to change the performance of different specific courses without the need to perform works;

- Increase transparency both in terms of the entry and dissemination of natural light, but also as a principle of privileging greater visual relations within the formative space;

- Rational organization of spaces in order to facilitate management and improve efficiency in the operation of the facilities.

 

The organization of the spaces obeys general principles and comprehensive rules. The main artery of distribution already existing in the educational establishment will remain unchanged, being a structure corridor that goes around the whole building and that, at the level of the ceiling, combines most of the infrastructures necessary for the operation of the facilities of professional training, thus making the infrastructure infrastructures within the specific spaces.

 

The spaces are organized in functional areas that are interconnected, optimizing the operation of professional training services and facilitating their use. The main functional areas considered are the following:

- Reception / Attendance;

- Social;

- Direction / Administration;

- Formative Spaces;

- Technical Areas.

 

 

The building has an entrance with different accesses for people and vehicles, and the space is designed for autonomous and exclusive parking for this function, taking advantage of the unevenness provided by the topography of the land. The pedestrian entrance, at floor level 0, provides a large reception "atrium", with access to an upper patio, at the level of the administration area, allowing this frank relationship with the outer space.

 

Regarding the constructive solutions that have as fundamental concern the guarantee of permanence of the chosen materials, using materials that also guarantee low levels of maintenance. In this assumption the ETICS thermal insulation system will be maintained from the outside, an efficient constructive solution to minimize the thermal losses with the exterior and, consequently, to reduce the need for heating and cooling. The exterior window frames in thermally lacquered anodized aluminium with double glazing will also be maintained, as well as the inclined roofing system in metallic structure and ceramic tile coating with thermal insulation.

 

Internally it is intended to continue the logic previously enunciated with materials that guarantee a long life, are, in their use, appropriate to the various situations proposed. It is proposed to maintain the ceramic floor in the main circulation artery and vinyl floors for the majority of the other areas. The walls will also have a suitable treatment to the function varying between the ceramics in the food sector / baths and finishing with washable paint in the remaining areas. The ceilings shall preferably be on gypsum boards, removable whenever it is necessary to provide access to infrastructures.

Back

Works

Office

Contacts

Talk with us

MOFASE

Rua Álvaro Castelões 751

4450-043 Matosinhos

Portugal

By appointment only

Copyright © Mofase 2018. All Rights Reserved

Language:

English

Português